Recept na svěží jarní polévku, si pro vás připravila foodblogerka @hitjezdravozit. Je vhodná i pro ty, kteří trpí nějakými alergiemi a intolerancemi. Je totiž bez lepku i bez mléčné bílkoviny. Je vhodná i při histaminové intoleranci a s malými obměnami se hodí i pro vegany. Skvěle chutná s opečeným toastem.
Budete potřebovat:
- 450g mraženého hrášku (nebo čerstvého)
- 200g zeleného chřestu
- 1 malý pórek
- 2 stroužky česneku
- asi hrst listu mangoldu
- 800 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový pro veganskou verzi)
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- maldonská sůl
- ghí (přepuštěné máslo) na zjemnění (u veganské verze vynecháme)
Postup:
- Na olivovém oleji osmažíme pór a oloupané stroužky česneku. Přidáme hrášek, chřest a podlijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem a vaříme až do změknutí zeleniny.
- Nakonec přidáme listy mangoldu a ještě pár minut povaříme. Hotovou polévku rozmixujeme a zjemníme lžičkou ghí.
- Podáváme s kváskovým opečeným toastem.