Lahodné masové kuličky v rajčatové omáčce podle blogerky Live With Anny. Připravíte je snadno a většinu ingrediencí najdete doma.
Co budete potřebovat:
Masové koule
˗ 2 cibule
˗ 400 g hovězího mletého masa
˗ 400 g vepřového mletého masa
˗ 3 vajíčka
˗ sůl
˗ pepř
˗ 80 g parmazánu
˗ 4 lžíce olivového oleje
˗ 200 g strouhanky
˗ hrst nasekaného tymiánu
˗ 1l slunečnicového oleje
Rajčatová omáčka
˗ 4 lžíce olivového oleje
˗ 2 cibule
˗ 5 stroužků česneku
˗ 2 kg rajčatového pyré
˗ 2 lžičky soli
˗ 2 hrsti nasekané bazalky
˗ 80 g parmazánu
˗ špagety
Nejprve si připravte rajčatovou omáčku. Ve velké pánvi si rozpalte olivový olej a orestujte na něm najemno nasekanou cibulku. Cibulku nechte zesklovatět. Jakmile bude cibulka hotová, přidejte prolisovaný česnek a krátce ho orestujte. Poté přidejte rajčatové pyré, sůl a vše nechte zhruba 10 minut vařit. Udržujte v teple, ideálně pomocí funkce KeepWarm.
Na maso budete potřebovat velkou mísu. V ní smíchejte najemno nasekanou jarní cibulku, mleté vepřové a hovězí, vajíčka, sůl, pepř, parmazán, olivový olej, nasekaný tymián a strouhanku. Směs důkladně promíchejte a v případě potřeby přidejte více strouhanky, aby se vám podařilo vytvarovat úhledné a stejnoměrné masové kuličky o velikosti pingpongového míčku.
Ve velkém rendlíku rozpalte slunečnicový olej a vložte do něj na chvíli osmahnout masové kuličky. Stačí zhruba minutka až dvě, jen aby se maso zatáhlo a při pečení v omáčce v troubě se nerozpadlo.
Jakmile máte všechny masové kuličky osmažené, poskládejte je do většího hlubokého plechu. Sundejte z plotýnky připravenou rajčatovou omáčku, do níž jste až v této chvíli přidali nasekanou bazalku. Plech vložte do trouby předem vyhřáté na 200°C a pečte 20 minut. Poté plech vyjměte a vše zasypte zbytkem nastrouhaného parmazánu. Dejte znovu péct na 10 minut.
Podávejte se špagetami, nebo s jinými oblíbenými těstovinami.