Home » bylinky » Multifunkční pampeliška

Multifunkční pampeliška

Pampelišky zdraví

Naše zahrady začaly pokrývat koberce žlutých květů pampelišky. Jestli tuhle rostlinu na zahradě vnímáte jako nepříjemný plevel, zkuste svůj postoj přehodnotit a místo sekačky vyrazte na pampelišku s košíkem!

Pampeliška lékařská je velmi významná léčivka. Asi nejvýznamnější jsou její příznivé účinky na trávicí systém.

Pampeliška se osvědčuje také při cukrovce. Obsahuje totiž inulin, zásobní cukr, vhodný pro diabetiky.

Výčet účinků pampelišky je mnohem širší: její účinky oceníte při chronické únavě, při nemocech kostí a chrupavek, při zánětech močového ústrojí, a také při zavodnění. Pampeliška totiž podporuje funkce lymfatických uzlin a tím napomáhá odstraňovat z těla škodliviny a také nadbytečnou vodu.

Pomoci umí i při alergiích a v neposlední řadě je pampeliška vhodným potravinovým doplňkem, který dokáže doplnit do těla mangan a draslík a také velké množství vitamínu C.

Pampeliška je oblíbená léčivka, ale ne každý může využít její léčivé schopnosti. Někomu by totiž mohla i ublížit. Hlavně těhotné a kojící ženy by na pampeliškový med měly zapomenout.

V případě, že berete jakékoliv léky, poraďte se o užívání pampelišky s lékařem.

Teď Vám ukážu, jak si doma vyrobit pampeliškový med.

Budete potřebovat:

2 šálky čerstvých pampeliškových květů
1,5 šálku vody
1,5 šálku třtinového cukru
1 citron

Pampeliškové květy jemně omyjte studenou vodou.

Následně je, společně s vodou a několika plátky citronu, vložte do hrnce a na mírném ohni je, přikryté pokličkou, vařte asi 15 minut.

Poté nechte směs v hrnci vychladnout a louhovat přes noc.

Druhý den směs přeceďte, přes sítko či plátýnko, do jiného hrnce.

K pampeliškovému výluhu přidejte cukr a na mírném ohni vše důkladně míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Poté směs, za občasného míchání, vařte ještě 30 minut.

Když začne směs houstnout, je med hotový.

Ještě teplý med z pampelišek přelijte do připravených sklenic s víkem, které, po naplnění, ihned uzavřete.

Pokud by vám med začal krystalizovat, ponořte naplněnou sklenici, na chvíli, do nádoby s teplou vodou.

Z pampelišek se dá vyrobit spousty dalších věcí, např. sirup, čaj, saláty nebo třeba i víno.

S láskou Teri

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *