Cholesterol je látka tukové povahy, která je součástí každé naší buňky a je potřeba pro tvorbu hormonů v těle. Hodnota celkového cholesterolu by měla být 3,9–5,2 mmol/l. Jako poslední ukazatel se v krvi sleduje hladina triglyceridů, jejichž hladina by měla být pod 1,7 mmol/l. Vysoký cholesterol bývá zapříčiněn ve většině případů nevhodnou stravou, nadváhou, kouřením, pitím alkoholu, nedostatkem pohybu nebo cukrovkou.
Vysokou hladinu cholesterolu můžeme samozřejmě léčit pomocí medikace od lékaře nebo zkusit alternativnější metody jako homeopatika. Hlavním bodem by ale měla být strava, proto tady máme typy na potraviny, které pomáhají ke snížení cholesterolu a kterým se naopak vyhýbat.
Je potřeba omezit tyto druhy potravin:
- tučné maso
- tučné mléčné výrobky
- sladkosti
- slazené limonády nebo energetické nápoje
Naopak je doporučeno zařadit do svého jídelníčku tyto potraviny:
- Avokádo
- Rajčata
- Tuňák
- Extra panenský olivový olej
- Maliny
- Borůvky
- Luštěniny
- Kapusta
- Jablka
- Ořechy
- Batáty a dýně
- Ovesné vločky
- Hořká čokoláda
- Bylinky a koření například bazalku, koriandr, rozmarýn, šalvěj, zázvor, česnek, estragon, černé i červené chilli, mátu a oregano.
- Zelený čaj
- Brambory
- Losos
- Špenát a další listová zelenina
- Červené víno
- Burákové máslo
- Pohanka
- Houby – shiitake a hlívu ústřičnou
Jana Efmertová