Při velkém pracovním stresu většinou jídlo opomíjíme, nestíháme a řešíme to často pak špatně, jíme až večer a to nepříliš zdravě, sáhneme po sladkém nebo nezdravém. Kdybychom zvolili ty správné potraviny, i v průběhu v pracovní doby, tam kde to samozřejmě je možné, naše napětí by se tak mohlo zmírnit, začneme se lépe soustředit a naše zažívání nám poděkuje.
Jaké jsou ty protistresové potraviny?
- Borůvky, tzv. superpotravina, která obsahuje množství vitamínů a minerálů, mají protirakovinné účinky a uklidňují
- Mléko je zdrojem vitamínu D
- Červené maso, nejlépe bio kvality
- Tučné ryby jako například losos, obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny
- Zelená listová zelenina jako listový špenát, čínské zelí, obsahují kyselinu listovou
- Banány obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v těle mění v serotonin a obsahuje vitaminu B6
- Kešu oříšky, madle a pistácie, obsahují vitaminy skupiny B a hořčík, který přispívá ke zklidnění
- Citrusové plody jako pomeranče a mandarinky obsahují vitamin B8
- Celozrnné výrobky Vyrovnávají hladinu krevního cukru a tím i psychiku
- Ovesné vločky
- Lněná, dýňová a slunečnicová semínka jako zdroj hořčíku.
- Čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Jana Efmertová